www.szkolnictwozawodowe.lodzkie.cbos.pl 10/2012
 

W bieżącym numerze biuletynu przedstawiamy wyniki wywiadów częściowo strukturalizowanych (SSI) przeprowadzonych w dniach od 13 stycznia do 29 lutego 2012 roku z 60 przedstawicielami pracodawców z branży rolno-spożywczej województwa łódzkiego, wybranymi w sposób celowo-kwotowy.

 

Współpraca ze szkołami

Wśród 60 badanych firm z branży rolno-spożywczej 11 współpracuje obecnie ze szkołami zawodowymi, a 49 nie współpracuje. W większości przypadków współpraca ta trwa10 lat lub dłużej czyli są to przedsiębiorstwa funkcjonujące na rynku od wielu lat.

Najpopularniejsze formy współpracy to:

  • przyjmowanie uczniów szkół na staże, kursy lub szkolenia w firmie
  • zatrudnianie najlepszych absolwentów.
Niepopularne jest fundowanie uczniom stypendiów oraz współpraca wymagająca od firmy większego zaangażowania jak np. udział w tworzeniu autorskich bądź innowacyjnych programów nauczania czy szkolenie w firmie nauczycieli.

Pracodawcy traktują współpracę ze szkołami przede wszystkim jako metodę rekrutacji nowych, dobrych pracowników lub tworzenia potencjalnej bazy kadrowej dla swojej firmy.

Inicjatorem współpracy, jeśli do niej dochodzi, najczęściej jest szkoła. Współpracą ze szkołami są obecnie zainteresowane firmy zlokalizowane na wsi. Wieś jest potencjalnie większym rynkiem pracy dla absolwentów szkół zawodowych niż duże miasto.


 
 

Człowiek - najlepsza inwestycja

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego