W bieżącym numerze kontynuujemy prezentację wyników wywiadów częściowo strukturalizowanych (SSI) przeprowadzonych w dniach od 13 stycznia do 29 lutego 2012 roku z 60 przedstawicielami pracodawców z branży rolno-spożywczej województwa łódzkiego oraz cytujemy wypowiedzi uczestników Focus Group Intervews z 9 - 15 listopada 2011 roku.
Przedsiębiorcy o kondycji sektora rolno-spożywczego w województwie łódzkim
Szansą dla firm sektora rolno-spożywczego w województwie łódzkim jest przede wszystkim to, że oferowane przez nie produkty zaspokajają podstawowe potrzeby człowieka. Ilustracją tej tezy mogą być następujące wypowiedzi przedsiębiorców:
zakład z przyszłością, zakłady tego typu, ludzie zawsze jedzą, zawsze jedząZ tego względu przetwórstwo rolno-spożywcze postrzegane jest często przez przedsiębiorców jako branża przyszłościowa. Nie tylko rozwój, ale także przetrwanie w branży wymaga jednak od przedsiębiorców wielu działań dostosowawczych m.in. do zmieniających się warunków rynkowych, ale także do regulacji dotyczących branży, czego przedsiębiorcy są świadomi i - jak wskazują ich dotychczasowe działania - potrafią wprowadzać modyfikacje w działalności dostosowujące przedsiębiorstwo do aktualnych warunków. Z deklaracji przedsiębiorców wynika, iż w większości przypadków (62%) kondycja prowadzonych przez nich firm jest przeciętna - ani szczególnie dobra, ani zła. Nieco ponad jedna piąta (22%) badanych firm jest w dobrej kondycji, a 17% w złej.
Analizy pokazują, iż dobrej kondycji ekonomicznej firmy sprzyja zasięg rynku, na którym działa, przy czym w najlepszej sytuacji są eksporterzy. O pozytywnym wpływie sprzedaży zagranicznej na kondycję firmy świadczą też wypowiedzi przedsiębiorców biorących udział w dyskusjach grupowych: robimy bardzo dużo sezamek właśnie na eksport i chałwy, w tej chwili jest taki popyt na chałwę, że dosłownie ludzie pracują w każdą sobotę | ||
Człowiek - najlepsza inwestycja
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
|