UWAGA! Ten serwis używa cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie.Rozumiem
 
OGŁOSZENIA
Praca dla ankieterów ... więcej >
 

PUBLIKACJE

Szkolnictwo zawodowe a rynek pracy sektora rolno-spożywczego w województwie łódzkim

Autor: Praca zbiorowa
2013-06-28
Przetwórstwo rolno-spożywcze zostało uznane – między innymi w Strategii rozwoju województwa łódzkiego na lata 2007–2020 oraz w Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Łódzkiego – za jeden ze strategicznych sektorów lokalnej gospodarki. Co prawda warunki przyrodnicze sprzyjające rozwojowi rolnictwa w województwie łódzkim są nieco gorsze niż w reszcie kraju, ale jednak użytki rolne obejmują ponad 70% jego powierzchni, co stanowi najwyższy odsetek w kraju (Rocznik statystyczny rolnictwa 2011). Rozwojowi sektora sprzyja nie tylko duża powierzchnia, jaką zajmują tereny rolnicze, lecz także występujący w północnych powiatach czarnoziem, który nadaje się do upraw warzywniczych i sadowniczych. Z prognoz wynika, że do 2015 roku w regionie powinno powstać od 80 do 100 nowych grup producenckich (Europejskie Forum Gospodarcze, Urząd Marszałkowski, 2010).
Ze względu na mocną pozycję sektora rolno-spożywczego i przewidywany jego dynamiczny rozwój warto zastanowić się, w jakim stopniu branżowe szkolnictwo zawodowe jest w stanie dopasować się do wymogów rynku w dostarczaniu wykwalifikowanych pracowników. W Łódzkiem funkcjonuje około 50 zasadniczych szkół zawodowych i techników zajmujących się kształceniem o profilu rolno-spożywczym. Jednak mimo że wśród przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego obserwuje się rosnące zapotrzebowanie na pracowników średniego szczebla (Monitoring zawodów deficytowych i nadwyżkowych, WUP, Łódź 2009), stopa bezrobocia wśród absolwentów szkół zawodowych kształcących na potrzeby tej branży jest relatywnie wysoka. W roku 2009 wynosiła 8,5%, co oznacza, że była o 2,1 punktu wyższa niż wśród absolwentów liceów ogólnokształcących i o 5,4 punktu wyższa niż wśród absolwentów wyższych uczelni, a dodatkowo – co istotne – większość bezrobotnych z wykształceniem zawodowym średnim i zasadniczym stanowiły kobiety (55%). Może to być symptomem nieadekwatności kształcenia zawodowego w szkołach o profilu rolno-spożywczym do potrzeb branży. Istotne jest więc zdiagnozowanie poziomu dopasowania regionalnej oferty edukacyjnej do przemian zachodzących na rynku pracy w zakresie wykorzystywanej wiedzy i technologii. Niewspółmierność między popytem a podażą absolwentów szkół zawodowych może oznaczać niedopasowanie profili kompetencyjnych absolwentów do zapotrzebowania pracodawców – i z tego względu wymaga precyzyjnej identyfikacji.
 
 
Przejdź do pkjpaPKJPA        Projekty EFSEFS        Przejdź do portalu Badania WyborczeBadania wyborcze
 
 
 

O firmie

Ustawa i statut CBOS

Dyrekcja

Rada CBOS

Zaspół Informacji i Komunikacji

Klienci

Zamówienia publiczne

Polityka prywatności

Deklaracja dostępności

Badania

Metody realizacji badań

Zamów swoje badanie

Usługi pracowni analiz

 
 

Publikacje

Publikacje

CBOS trendy

CBOS podcast

Wydarzenia

Prenumerata

FAQ

Często zadawane pytania

 
 
 
 
Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej
ul. Świętojerska 5/7 00-236 Warszawa
tel. 22 625 76 23 e‑mail: info@cbos.pl
NIP: 5262135442 REGON: 012908368 KRS: 0000070275
Przewiń do góry