CZŁONKOWSTWO W UNII EUROPEJSKIEJ A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Czy, Pana(i) zdaniem, kiedy Polska [Węgry/Litwa...] stanie się członkiem Unii Europejskiej i dostosuje się do unijnych standardów produkcji, magazynowania i sprzedaży, to żywność w Polsce [na Węgrzech/Litwie...] będzie bardziej czy też mniej bezpieczna?
- Bardziej bezpieczna
- Niczego to nie zmieni
- Bardziej niebezpieczna
- Trudno powiedzieć /Polacy, Węgrzy, Czesi, Litwini, Rosjanie, Rumuni/
ZAGROŻENIA PRZY ZAKUPIE I KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI
Czy, Pana(i) zdaniem, [...] można spożywać bez ryzyka? Czy taka żywność jest bezpieczna?
- krajową żywność sporządzoną w 100% z krajowych składników
- krajową żywność zawierającą importowane składniki
- żywność importowaną z krajów Unii Europejskiej
- żywność importowaną ze Stanów Zjednoczonych
- żywność importowaną z innych krajów /Polacy, Węgrzy, Czesi, Litwini, Rosjanie, Rumuni/
Czy przy zakupie i konsumpcji żywności zwraca Pan(i) uwagę na następujące zagrożenia?
- Skażenie żywności bakteriami
- Pozostałości chemicznych środków ochrony roślin
- Hormony w żywności
- Genetycznie modyfikowane składniki
- Sztuczne dodatki
- Zagrożenie BSE - chorobą szalonych krów
- Poziom zawartości tłuszczu /Polacy, Węgrzy, Czesi, Litwini, Rosjanie, Rumuni/
KRYTERIA WYBORU PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Na co zwraca Pan(i) uwagę, kupując żywność?
Czy ważne są:
- metody produkcji
- cena
- kraj pochodzenia
- reputacja produktu
- popularność, moda na dany produkt /Polacy, Węgrzy, Czesi, Litwini, Rosjanie, Rumuni/