PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
Czy w Pana(i) gospodarstwie domowym będzie się:
- przygotowywać tradycyjne potrawy świąteczne
- przygotowywać ciasta świąteczne
- przygotowywać własnoręcznie ozdoby choinkowe
- kupować ozdoby choinkowe
- kupować gotowe ciasta świąteczne
- kupować gotowe potrawy świąteczne
- zlecać sprzątanie mieszkania (np. mycie okien lub trzepanie dywanów)
/tabela wg terminów badań 2005, 2009/
ZWYCZAJE WIGILIJNE
Zwyczaje wigilijne zachowywane obecnie w polskich rodzinach:
- Dzielenie się opłatkiem
- Wzajemne składanie sobie życzeń
- Spożywanie tradycyjnych, wigilijnych potraw
- Przystrajanie, ubieranie choinki
- Zachowanie postu w Wigilię
- Wzajemne odwiedziny, wymiana życzeń z krewnymi, znajomymi
- Przygotowanie dodatkowego nakrycia na stole dla niespodziewanego gościa
- Przygotowywanie prezentów pod choinkę
- Śpiewanie kolęd
- Wysyłanie kartek świątecznych
- Przygotowanie zwyczajowej liczby potraw
- Oczekiwanie z rozpoczęciem kolacji na pierwszą gwiazdkę
- Udział w pasterce
- Wkładanie siana pod obrus
- Odmawianie modlitwy, odczytanie odpowiedniego fragmentu Pisma Świętego
- Odwiedzanie grobów osób bliskich
- Wywieszanie wianków świątecznych
- Dzielenie się opłatkiem ze zwierzętami
- Zaproszenie na Wigilię osoby samotnej lub ubogiej
- Przebieranie się w dzień wigilijny za św. Mikołaja, gwiazdora, aniołka
/tabela wg terminów badań 1998, 2000, 2002, 2003, 2008, 2009/ oraz /tabela wg grup wiekowych/ oraz /wykres: w dzieciństwie i obecnie/
Czy życzenia z okazji świąt Bożego Narodzenia zamierza Pan(i) składać:
- korespondencyjnie, pisząc świąteczne kartki i listy
- telefonicznie
- wysyłając świąteczne kartki internetowe
- wysyłając sms-y
/wykres/ oraz /tabela wg grup wiekowych 18-34, 35-64, 65 i więcej/
WIGILIJNY STÓŁ
Potrawy pojawiające się na wigilijnym stole:
- Ryba smażona
- Pierogi z kapustą i/lub grzybami
- Śledzie
- Barszcz czerwony
- Kompot z suszonych owoców
- Kapusta z grzybami i/lub grochem
- Makowiec
- Ryba w galarecie, faszerowana, w śmietanie
- Zupa grzybowa
- Piernik, pierniczki
- Grzyby smażone
- Mak z łazankami, kluskami
- Makiełki, makówki, łamańce
- Wino
- Kutia
- Soczewica, fasola
- Wędliny
- Bigos z mięsem
- Wódka
/wykres: w dzieciństwie i obecnie/ oraz /tabela wg terminów badań 1998, 2000, 2009/